Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: România Liberă
Anul şi data apariţiei: 06-02-2013
Tematica: problematica steagului secuiesc
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: rl online
Titlul articolului: Antal: Este natural ca Ungaria să ia atitudine atunci când unii compară steagul secuiesc cu o cârpă
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.romanialibera.ro/actualitate/locale/antal-este-natural-ca-ungaria-sa-ia-atitudine-atunci-cand-unii-compara-steagul-secuiesc-cu-o-carpa-292631.html


Liderul UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, spune că e "natural" ca Ungaria să adopte o "poziţie" când maghiarii simt că nu sunt respectaţi, "atunci când unii compară steagul secuiesc cu o cârpă" şi că aşteaptă de la oficialităţile de la Bucureşti şi Budapesta "declaraţii care liniştesc spiritele", potrivit Mediafax.
Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care este şi primarul municipiului, a declarat, miercuri, că între România şi Ungaria există un parteneriat strategic, a fost semnat un tratat de bază şi că fiecare stat ştie foarte bine că pe teritoriul României trăieşte o comunitatea maghiară importantă.
"În aceste condiţii, este un lucru natural că, atunci când comunitatea maghiară simte că nu este respectată, că este considerată cetăţean de rangul doi, când este jignită, atunci când unii compară steagul secuiesc cu o cârpă, Ungaria adoptă o poziţie. Noi avem simbolurile noastre naţionale şi vrem să le folosim în mod liber şi ca şi cetăţeni europeni şi români, vrem să trăim ca maghiari pe pământul nostru natal, în Ţinutul Secuiesc", a spus Antal.
Citeşte şi SCANDAL DIPLOMATIC. Steagul secuiesc, arborat în Ungaria, din "solidaritate cu maghiarii din Transilvania". Ambasadorul Ungariei, convocat la MAE
Liderul UDMR Sfântu Gheorghe a menţionat că ar dori ca preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta, precum şi presa democratică din România, să arate mai multă empatie în această problemă.
"Noi nu jignim pe nimeni cu faptul că folosim simbolurile noastre şi cu decizii administrative nu se poate şterge dragostea şi angajamentul nostru faţă de pământul nostru natal, faţă de Ţinutul Secuiesc. Nu a reuşit acest lucru nici Nicolae Ceasuşescu", a spus Antal.
El a precizat că reprezentanţii comunităţii maghiare nu doresc declanşarea unui conflict diplomatic între Ungaria şi România doar pe motiv că maghiarii vor să folosească liber simbolurile proprii.
"Totodată, aştept de la preşedintele ţării, de la premier, de la politicienii responsabili, precum şi de la oficialităţile din Budapesta să aibă declaraţii care liniştesc spiritele, şi nu aţâţă", a conchis Antal Arpad.
Secretarul de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt a declarat, marţi, că maghiarii din Transilvania sunt supuşi unei agresiuni simbolice şi, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă, arborând steagul Ţinutului Secuiesc, relatează gandul.info.
Presa maghiară a relatat că declaraţia lui Nemeth Zsolt este o replică la scandalul steagului secuiesc. Oficialul maghiar, cunoscut pentru poziţiile sale pro-autonomie, a îndemnat primarii din Ungaria să arboreze în semn de solidaritate steagul Ţinutului Secuiesc, scrie gandul.info.
La finalul săptămânii trecute, la ceremonia de învestire a noului prefect de Covasna, steagul Ţinutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol unde s-a desfăşurat evenimentul.
În replică, premierul Victor Ponta a cerut ministrului de Externe să adopte o atitudine fermă şi să transmită că România nu acceptă de la nimeni din străinătate "obrăznicii" şi lecţii privind funcţionarea autorităţilor locale şi nici sfaturi privind arborarea steagurilor.
"Vă rog, domnule ministru de Externe, înainte să plecaţi la Bruxelles, să daţi un răspuns - nu dumneavoastră, ministerul - un răspuns foarte ferm şi foarte clar că nu acceptăm niciun fel de - eu nu vreau să folosesc un termen nediplomatic, aş fi spus în mod normal «obrăznicii» - dar nu acceptăm niciun fel de lecţii de la nimeni de cum se aplică în România legile, inclusiv cele privind funcţionarea autorităţilor locale. Cred că avem cele mai înalte standarde din Europa de reprezentare a minorităţilor, de autonomie a structurilor locale. Cred că, dacă cineva vrea să-şi facă campanie electorală în România, vreau să aveţi o atitudine foarte fermă, fără să ne lăsăm prinşi în capcane pe această temă, dar nu cred că cineva ne poate spune ce steaguri afişăm pe aici şi cum să afişăm steagurile. O să rog şi domnul ministru de Interne, prefecţii, toate autorităţile statului să-şi facă datoria conform legii. Nu vreau să cădem în capcana de a fi provocaţi, dar nici nu vreau să pară că cineva ne dă lecţii de peste frontieră", a spus Ponta, în şedinţa de guvern.
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, i-a spus premierului că a dat deja dispoziţie structurilor ministerului să emită o reacţie în acest sens.    
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.